Hemmagjord raw mandelmjölk

I förra veckan gjorde jag för första gången en sats med mandelmjölk! Jag blötläggde mandlarna under ett par timmar, detta sättet tar längre tid än om man koka upp dom istället med lite vatten, men mandelmjölken blir på så sätt helt raw om man både har tid och ork! :)  
Smaksättningen är därefter helt efter egen smak. Jag läste från två recept där man använt vaniljpulver i ena och dadlar från det andra receptet. Jag använde båda smaksättningarna! ;)
Hur länge en kanna med mandelmjölk varar vet jag inte riktigt. Min har varit i kylskåpet ett par dagar med en bit platsfilm över. Men smakar den ok så är det nog helt lugnt ;)

Mandelmjölk (1 kanna)
- 2 ½ dl mandlar
- Ca. 6-7 dl vatten (här får man helt avgöra själv om man tycker smaken och konsistens är bra)
- Ev. smaksättning: 2 dadlar, 2 tsk vaniljpulver
 
Blötlägg mandlarna i en bunke med vatten som täcker. Låt det stå minst 5 timmar men helst under en natt.
Ta sedan bort skalet genom att försiktigt trycka på dom så att skalet åker bort av sig självt.
Mixa mandlarna (och dadlarna) i en mixer. Tillsätt sedan vattnet (och vaniljpulvret) och mixa tills det blivit slätt och du tycker konsistensen är bra. Det kommer vara lite "grumligt" men det går bort sen när man silar mjölken!  
Ta sedan en bunke och lägg en nylonstrumpa/linnehandduk över. Låt mjölken sila under ett par timmar tills det gått igenom.
Förvara mjölken i en kanna i kylskåpet, ev. med plastfilm över.
 
Jag har hällt lite av mjölken på gröt och det är hur gott som helst! Sen kan man ju också dricka den som den är eller byta ut den mot vanligt mjölk i recept osv. :)
0 kommentarer publicerat i
Taggar: hemmagjord, mandelmjölk, raw, recept